Saçı Yıpratan Faktörler

Işıl ışıl ve dolgun saçlar hepimizin hayalidir. Bunun için saçımıza en iyi gelecek ürünleri seçmeye ve bakımını ihmal etmemeye özen gösteririz ama saçımızın sağlığı için, bütün bunların etkisini yok etmeyecek saçımızı yıpratan ve matlaştıran faktörlerden de uzak durmalıyız. Senin için bunları inceledik.

Sıcaklık

Sıcaklık saçı yıpratan faktörlerin en başında gelir. Sık sık maşa yapmak, düzleştirici kullanmak ya da fön çektirmek saçı kırar, matlaştırır ve yıpratır. O yüzden hem saçın çok geç ve zor uzar, hem de şekillendirdiğinde bile mat ve sönük durur. Bunu önlemek için bu tarz ısıl işlemlerden günlük hayatında olabildiğince kaçınmalı ve bu işlemleri daha çok özel günlerde tercih etmelisin. Yaptıracağın zaman ise öncesinde saçına mutlaka ısıya karşı koruyucu ürün uygulamalısın. Günlük hayatında ise ısıl işlemler uygulamak yerine ise saç şekillendiriciler kullanarak saçına şekil vermeyi tercih etmelisin.

Isıl işlemlerden kaçınsan bile saçını yıkamak ve duş sonrası saçını kurutmak durumundasın. Saçını yıkarken çok sıcak suyla değil de olabildiğince soğuk ya da soğuğa yakın suyla yıkamaya, saçını kuruturken ise olabildiğince soğuk havayla kurutmaya ya da yapamıyorsan fön makinesini saçına çok yakın tutmamaya özen göstermelisin.

Not: Biliyorum ki bazılarımızın saçı sürekli maşa, düzleştirici ya da fön gibi ısıl işlemler uygulamaktan, sadece saç şekillendirici ile şekil almayacak hale geldi ama emin ol ki bir süre sabredip, ısıl işlemlerden uzak durup, aynı zamanda bakımını yaparsan, saçın kendine gelecek ve formuna kavuşarak, saç şekillendirici ile şekil alacak hale gelecektir.

Boyamak

Saçımızı vaktinden önce sık aralıklarla boyamak, rengini çok sık değiştirmek ve zıt renklere boyamak da saçı yıpratan faktörlerdendir. Eğer saçını düzenli olarak boyuyorsan öncelikle saç boyanı dikkatli seçmelisin. Olabildiğince temiz içerikli ve bitkisel boyaları tercih etmelisin. Saç boyama sıklığında çok önemli. Saç boyan temiz içerikli olsa bile saçını çok sık boyamamalısın. Saçının canlılığını kaybetmemek için önerilen süre 4 hafta beklemektir.

Renk Açıcı – Silici

Koyu renk saçtan açık renge geçerken açıcıya başvururuz ki işlem tek seferde tamamlanabilsin. Özellikle saç rengin doğal değil boyalı ise rengini açmak daha da zordur ama açıcı da bir kimyasaldır ve uygulanırken çok dikkat edilmesi gerekir. Yanlış kullanıldığında ya da fazla bekletildiğinde yıpranmaktan ziyade yanma ve kopmalara sebep olabilir. Boya silici de saçtaki faz boyayı ve diğer ürünleri kusturmak için kullanılır. Açıcı gibi kimyasaldır ve dikkatli kullanılması gerekir. Saç rengini açmak için açıcı kullanmak yerine saçındaki boyanın olabildiğince akmasını beklemek ve saç rengini kademeli olarak değiştirmek daha sağlıklıdır.

Şampuan

Saçını yıpratan değil de canlılığını kaybetmesi için dikkat etmen gereken şeylerden biri kullandığın şampuan ve saç kreminin içeriği. Olabildiğince temiz içerikli, kimyasal maddelerden arındırılmış ve bitkisel yapıda şampuan – saç kremi ikilisi saçının daha canlı ve parlak durmasını sağlar. Tabii kullanacağın ürünlerin saç yapına uygun olması da önemli. Saçlarını boyuyorsan boyalı saçlara özel renk koruyucu özelliği olan, yıpranmışsa onarıcı özellikte olan ya da kepek sorunu varsa kepekli saçlara özel olan ürünleri tercih etmelisin.

Hava Şartları

Yazın güneş, deniz ve klor, kışın ise soğuk ve kuru hava saçı yıpratır ve matlaştırır. Yazın güneşin altında uzun süre kalmaktan kaçınmalı, denize girdikten sonra tuzu, havuza girdikten sonra ise kloru saçından arındırmak için duş almayı ihmal etmemelisin. Kışın ise şapka ve bere ile soğuktan korumaya özen göstermeli ve bakım ürünleri ile saçlarını koruyup, beslemelisin.

Saçı Sürekli Sıkı Toplamak

Saçını sürekli olarak ve sıkı şekilde atkuyruğu yapıyorsan bu da saçı yıpratır. Saç sürekli aynı yöne doğru gerilmekten dolayı hem alın ve şakak bölgesindeki saçların zamanla dökülmesine  hem de toplandığı noktadan kırılmasına sebep olur. Aynı zamanda saç köklerinin yeterli miktarda D vitamini alamamasına ve havasız kalmasına o yüzden de saç köklerinin zayıflamasına neden olur. Hem saçının zamanla formu bozulur hem de canlılığını kaybeder.

Saçı Sürekli Yıkamak

Saçı her gün yıkamak da saçı yıpratan faktörlerdendir çünkü saçın ürettiği doğal yağlar vardır ve saçını her gün yıkadığında, bu yağlardan mahrum kalmasına sebep olursun. Bu da saçı kurutur ve matlaştırır. Önerilen saç yıkama sıklığı haftada 3 keredir. Bu süre saçının yapısına göre değişir. Eğer saçların yağlı ise daha sık, kuru ise daha seyrek aralıklarla yıkayabilirsin.

Saç Kırıklarını Aldırmamak

Saç bakımımıza ne kadar özen göstersek de saç uçlarımızda kırıklarımız oluşabilir. Bu durumda saç boyunun kısalmaması için kırıklarımızı aldırmaktan kaçınmak da saçımızı yıpratan faktörlerdendir çünkü kırıklar onarılmaz ancak kesilerek kurtulunur ve kestirmedikçe kırıklar uçlardan yukarı doğru yürür. Bu defa uçlardan daha fazla aldırmamız gerekir ve saçımız daha da kısalır.

0 1 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478