Saça İyi Gelen Besinler

Saçının istediğin forma ulaşması için sadece doğru kesim ve düzgün şekillendirme yetmez. Saçının ihtiyacı olan bakımı yapmazsan yazın havuzdan, denizden, sıcaktan, kışın soğuktan, yaptığın ısıl işlemlerden ister istemez yıpranır ve kurur, dolayısıyla saçlarını ne kadar yıkayıp, şekillendirsen de sönük durur. Bunun için saçına hem içeriden hem dışarıdan bakım yapmalısın. Dışarıdan nasıl bakım yapacağınla alakalı yazılarımıza buradan ulaşabilirsin. Şimdi de saçını içten hangi besinlerle desteklemen gerektiğini senin için inceledik.

Protein: Protein yeterli alınmadığı taktirde saç dökülmesine yol açabilir. Protein alabileceğin besinler: Kuru baklagiller, tam tahıllar, soya; hayvansal protein kaynakları: et, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt ve yumurta.

Magnezyum:  Magnezyum saçı kuvvetlendirir, yokluğunda saç dökülmesine neden olur. Magnezyum olan besinler: Ay ve kabak çekirdeği, badem, kabak, brokoli, patates, fasulye, et, süt, balık, yumurta, kuru baklagiller, tam tahıllar, bira, çikolata.

Selenyum: Selenyum saç sağlığı için önemlidir ve dökülmesini engeller. Selenyum olan besinler: Balık, tam tahıllar, brokoli, lahana, kereviz, salatalık, soğan, turp, sarımsak, mantar, yumurta, ay çekirdeği.

Demir: Demir saç hücrelerinin ihtiyacı olan oksijeni sağlar. Demir eksikliğinde kansızlık ve saçta dökülme ortaya çıkar. D vitamini olan besinler: kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, kuru meyveler.

Bakır: Protein sentezlenmesi ve enerji üretilmesine yardımcı olur. Deniz ürünleri, patates, karaciğer, kuru baklagiller, kakao, kayısı, kuru meyveler, tam tahıllar.

Biotin: Vücuda alınan besinlerin vücut tarafından emilimini sağlar. Biotin olan besinler: Yumurta sarısı, karnabahar, peynir ve yerfıstığı.

Çinko: Saç dökülmesini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur. Eksikliğinde saç dökülmesine neden olabilir. Deniz ürünleri en iyi çinko deposudur bunun yanında ıspanak, kırmızı et, baklagiller ve yumurta da iyi kaynaklardır.

Omega Yağları: Omega-3 hem saç dökülmesini durdurur hem de yeni saçların oluşmasına yardımcı olur ayrıca saça parlaklık verir. Somon balığı omega-3 almak için en iyi yoldur, bunun yanında sardalya, hamsi, uskumru, ceviz, chia tohumu, keten tohumu, kendir tohumu, soya fasulyesi, semizotu, avokado ve balık, fındık, tohum, üzüm çekirdeği yağları da omega-3 içeren besinlerdir.

A Vitamini: Saçların hem saçların uzamasına yardımcı olur hem de saçın ihtiyacı olan doğal yağları üretir dolayısıyla eksikliğinde saç yağ ihtiyacını karşılayamayacağı için saç dökülmesi, saç derisinin kuruması ve kepeklenme gibi sorunlar ortaya çıkar. A vitamini olan besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt ve yoğurt, kayısı, kavun, şeftali, roka, maydanoz, dereotu, tere, patates, ıspanak, brokoli, havuç, balkabağı ve mercimek.

B Vitamini: Saçların sağlıklı uzaması için gereklidir aynı zamanda saç derisi ve kökünün ihtiyacı olan oksijenin sağlanmasına yardımcı olur.

B3 vitamini ise kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Eksikliğinde ise saçlar güçsüzleşir, kırılır ve çok daha çabuk dökülür. B3 vitamini(niasin) olan besinler: Ton balığı, tavuk ve kırmızı et.

B6 vitamini eksikliğinde saç dökülmesine sebebiyet verir; alabileceğin besinler: muz, patates, nohut, balık, tavuk, kavun, ıspanak, brokoli, kırmızı et, domates, bira mayası, ay çekirdeği ve yer fıstığı.

B7 vitamini saçın ihtiyacı olan protein ve keratinin oluşmasına yardımcı olur; B7 vitamini olan besinler: yumurta sarısı, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler ve dut.

B9 yani folik asit saç üreten hücrelerin yenilenmesini sağlar, eksikliğinde ise saçlar geç uzar. Folik asit içeren besinler: Portakal, baklagiller, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler.

B12 vitamini hücrelere oksijen taşımaya yarar, eksikliğinde saç kökleri yeterince oksijen almayacağı için saç üretemez. En iyi B12 kaynağı ise kırmızı ettir.

C Vitamini: C vitamini saçın sağlıklı uzaması için gerekli olan demirin emilimini sağlar, aynı zamanda kolajen üretimini de arttırır, eksikliğinde ise saçlar daha çabuk kırılmaya başlar ve parlaklığını yitirir. C vitamini olan besinler: Portakal, greyfurt, mandalina, kivi, brokoli, çilek ve domates.

D Vitamini: Yeni saç köklerinin oluşmasına yardımcı olur, varlığı saçkırana çare eksiliği ise saçkırana sebeptir. Vücut D vitaminin direkt olarak güneş ışığından alarak üretir fakat haddiden fazla güneşe maruz kalmak saçı yıpratabilir bu yüzden besinlerle de takviye yapabilirsin; yağlı balıklar, yumurta sarısı, peynir ve süt tercih edebileceğin besinler.

E Vitamini: Yeni saç hücrelerinin üretilmesine, var olanların ise onarılmasına yardımcı olur, eksikliğinde ise saçın geç uzar, dökülür ve kırılır. E vitamini olan besinler: Buğday, yulaf, marul, kereviz, ıspanak, soya fasulyesi yağı, mısır yağı, ceviz arı sütü, tere, mısır, ay çekirdeği, yer fıstığı, yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz ve lahana.

Kızlar, sizin saç sağlığınız için tükettiğiniz besinler var mı? Lütfen yorumlarda buluşalım.

0 1 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478